Ull/fiber

Beskrivs som en av världens mest exklusiva ulltyper och kallas ibland för inkas guld. Inget annat djurslag kan uppvisa så många olika färgnyanser som alpackor. 22 basfärger med cirka 250 olika nyanser! Ullen är också lätt att färga om man vill det. Ullen innehåller inte lanolin vilket gör att de som inte tål fårull ofta tål alpackagarn. Ullen känns därmed torr och många säger att den är lättspunnen i jämförelse med fårull. Man kan karda ullen innan man spinner men den går också bra att spinna direkt från tott, det är en smaksak.
Alpackaull går även utmärkt att tova. Ju bättre kvalitet på ullen ju bättre är den att tova.

Lyster, finhet och densitet är något alla uppfödare vill avla fram. Denna bild är på ett av våra vita ston som heter Aurora.

Man klipper alpackan en gång per år, vanligen i maj/juni beroende på var i landet man bor. Den finaste ullen som är av spinnkvalitet hittar man på sadeln av alpackan. Halsullen är också av fin kvalitet och är utmärkt för tovning. Är fibrerna längre går även halsullen att spinna. Ullen från benen och mage brukar vi ge till fåglarna att bygga bo av. När man klipper alpackan sparar man lite av ullen på huvudet och på svansen som skydd för flugor.

Så här ser vår Ambersun Dorado ut som nyklippt

Vi på Emporia alpacka har valt att fölklippa våra små. Det gör vi för att fölen har den absolut finaste- men skräpigaste ull man kan tänka sig. Detta beror på att de föds med små hullingar längst ut på tipparna i vilka allt som kan tänkas fasta fastnar. Dessa tippar är även sköra och gör att fibern lättare går av. När fölen klipps vid sex veckors ålder klipper vi bort dessa hullingar och fölen håller sig därmed rena och fina och deras fantastiska ull blir mer användbar och eftertraktad hos handspinnare!

På denna bild ser vi Emporia Alfonso som är fölklippt.

En naturlig del för den avelsintresserade är att årligen ta ett ullprov från mitten av sidan på alpackan för att få veta vilken kvalitet på fibern alpackan har. Som regel är ullen från ettåringarna finast, och ullen tenderar att bli grövre ju äldre alpackan blir. Foder har också stor inverkan på finheten på fibern. Överviktiga djur får exempelvis grövre fiber. Man mäter inte bara finheten utan också hur enhetlig ullen är. Ju lägre värden på de olika testerna desto bättre. Det går också att ta ullprov från olika delar av kroppen på samma alpacka för att se hur enhetlig fibern på samma alpacka är.
Vi analyserar vår ull hos Yocom McColl i USA. Kika in på deras sida om du är mer intresserad av fibertestning. http://www.ymccoll.com/

Man ska komma ihåg att man ska jämföra analysresultaten i sin egen flock, inte gentemot andras eftersom utfodringen skiljer sig åt mellan olika gårdar.

De flesta uppfödare eftersträvar enfärgade djur för att ullsorteringen ska gå smidigt men tvåfärgade alpackor är precis lika fina och trevliga och är oftast de som drar blickarna till sig i en hage. Exempelvis är appaloosafärgade alpackors ull är väldigt populär att spinna för det ger ett levande garn om det spinns direkt från tott.
Vi själva är förtjusta i gråa alpackor och de räknas till exempel alltid till tvåfärgade djur eftersom silvergrå och rosagrå fiber alltid är en blandning av olika färger.